projecten

Zwerfafval en recyclen

Zuiderlicht College Amsterdam

Stichting Technotrend gaf in oktober en november 2017 op het Zuiderlicht College in Amsterdam een theoretische basisles en een praktijkles over (zwerf)afval aan vijf VMBO-klassen (1 en 3 beroepsgerichteprofiel Zorg en Welzijn). In totaal deden ongeveer 200 leerlingen onder andere een quiz over zwerfafval, recycling en afval en kregen ze kennis, vragen en opdrachten over (zwerf)afval en hoe dit te verminderen.

Leerdoelen van de les waren onder meer dat de leerlingen weten wat afval is en wat het doet in het milieu, welke soorten afval er zijn en hoe het gescheiden moet worden. Daarnaast leerden ze hoeveel afval er jaarlijks op straat belandt, hoe de gemeente Amsterdam met afval omgaat en iets weten van (afval)projecten in de wijk en de directe omgeving van de school. De leerlingen werden uitgenodigd om na te denken over wat ze zelf kunnen doen. De leerlingen bedachten zelf allerlei manieren om meer afval in te zamelen en te recyclen. Behalve meer voor de hand liggende, zoals meer prullebakken en meer politie en straffen, bedachten ze dat minder spullen gebruiken, leuker uitziende prullebakken, kleding-ruilevenementen, een winkel waar je leuke dingen kunt maken van afval ook zouden kunnen helpen om minder afval te maken.

In de praktijkopdracht gingen ze naar buiten om afval te prikken. Ze verzamelden samen honderden kilo's zwerfafval.

Zuiderlicht College afvalruimen

Amsterdam een ambitieuze doelstelling in het bevorderen van afvalscheiding; van 19% in 2013 naar 65% in 2020. Daarnaast is dit jaar het Aanvalsplan Schoon gelanceerd. De gemeente wil zich inzetten voor een schonere stad en zoekt hierin de samenwerking met haar inwoners, bedrijven en instellingen.

Scholen zijn een belangrijke schakel in deze transitie naar een schonere stad. Daarom wil de gemeente middels een gericht educatie-aanbod de jongeren bewust maken over de noodzaak van vermindering van afval op staat, en de noodzaak van het gescheiden inleveren van afval. De lessen hebben als doel de leerlingen aan te zetten tot duurzaam gedrag.

Projectgegevens

Naam: Zwerfafval en recycling
School: Zuiderlicht College
Gemeente: Amsterdam
Omschrijving thema: zwerfafval verminderen en afval recyclen
Inhoud: een theorieles en een praktijkles waarin leerlingen kennis maken met afvalsoorten, afvalscheiding, afvalverwerking en wat ze zelf kunnen doen.
Uitvoering: oktober en november 2017
Doelgroep en aantal leerlingen: vmbo 1 en 3, ca 200 leerlingen

Omschrijving lesmaterialen en tijdsbesteding: theorieles: powerpoint met uitleg, vragen en opdrachten. Praktijkles met wedstrijd afvalprikken.

Resultaten: enkele honderden kilo's zwerfafval en bewustzijn wat daar mee moet en kan.

Onderwijsniveau
VO

Externe Links
https://www.zuiderlicht.org/