projecten

Samenwerken aan een schone en tevreden school en buurt

College De Brink, Laren

In februari 2019 voerde Stichting Technotrend het project ‘Samenwerken aan een schone en tevreden school en buurt’ uit bij College De Brink in Laren. Dit project voor brugklassers ging over zwerfafval, plastic soep en circulaire economie. Stichting Technotrend en de school hebben het project samen opgezet. Zowel gastdocenten als docenten van De Brink hebben leerlingen begeleid.

zwerfafval in berm

In het project werden leerlingen op een positieve manier betrokken bij het vraagstuk van zwerfafval in de buurt, maar ook in de wereld. We maken samen een enorme hoeveelheid afval. Een deel daarvan belandt in het milieu. Plastic wordt gevonden op de meest afgelegen eilanden, op de noordpool en in de diepste plekken van de oceaan. Het zit ook in ons voedsel.
Gelukkig zijn er ook oplossingen. Die kwamen in het project voorbij. We lieten zien dat het leuk is aan oplossingen te werken. Leerlingen leerden op afval te letten en bijvoorbeeld afval niet meer overal weg te gooien, maar te scheiden en te recyclen.
Daarnaast was het de bedoeling dat het project de relatie van de school met de buurt verbetert. Het project begon met toneelstukken van leerlingen over de school en de buurt.
Daarna hebben docenten van De Brink instructies gekregen voor de begeleiding.
Voor leerlingen zijn er een gastles met theorie en achtergronden gegeven, waarna ze aan de hand van praktische opdrachten het thema verder leerden kennen.
Leerlingen hebben afval van de straat gehaald in de buurt. Iedere klas kreeg een stukje van de wijk onder haar hoede. De gemeente leverde afvalprikkers, zakken en ringen om de zakken in te hangen. Het straatafval hoeft dus niet met de handen te worden vastgepakt.
Van het verzamelde afval hebben de brugklassers in een creatieve opdracht zeebeesten gemaakt. Die zijn op school in een net gehangen. Door de school heen was deze trash art tentoongesteld en hingen er posters van de leerlingen aan de muren.
Het afvalproject was een onderdeel van de projectweek die in het teken van ‘Geluk’ stond. De leerlingen hielden zich niet alleen bezig met hun eigen geluk, maar ook met dat van de rest van de school en buurt. Genodigden, waaronder de wethouder, kregen een rondleiding langs al het werk van de geluksweek.
Lees een verslag van het project
.

Projectgegevens

– naam project: Samenwerken aan een schone en tevreden school en buurt

– naam school: College De Brink

– gemeente: Laren

– omschrijving thema: zwerfafval, plastic soep en circulaire economie

– uitgevoerd: februari 2019

– doelgroep: brugklas

– lesmaterialen: lesbrief, een draaiboek en opdrachten