lesmateriaal

Jong geleerd...

Inspiratie voor projecten in het primair onderwijs

Herbert de Bruijne
Voorzitter College van Bestuur bij Openbaar Onderwijs aan de Amstel
Stuur een email

Onder het motto 'de jeugd heeft de toekomst' heeft Openbaar Onderwijs aan de Amstel (OOadA) als eerste schoolbestuur in het basisonderwijs, een handtekening gezet onder het Manifest Circulair Onderwijs. Volgens de voorzitter van het College van Bestuur, Herbert de Bruijne, sluit die ondertekening naadloos aan bij gesprekken die het schoolbestuur recent met leerlingen voerde ter voorbereiding op een nieuw meerjarig beleidsplan.

“Onze leerlingen bleken heel expliciet in hun wens om meer te leren ván en óver hun directe omgeving. Ze maken zich zorgen om het klimaat, hun toekomst en willen graag meer natuuronderwijs. Op veel van onze 22 scholen wordt op die behoefte al ingespeeld met aansprekende projecten maar we hebben besloten om onderwijs over circulariteit ook echt in ons strategisch beleid te verankeren. Hopelijk kunnen onze projecten andere basisscholen inspireren. Daarom delen we ze graag”.

Op Kindercampus Zuidas werden hutten en vlotten gebouwd met afvalhout. Leerlingen van de Witte Olifant participeerden tijdens 'De groene olifant' in het Waste Lab in hun buurt. Op de Oscar Carréschool werd afvalplastic met een 3D printer omgesmolten tot een zelf ontworpen prullenbak. Leerlingen van de Merkelbachschool volgden de bouw van Circl, het circulaire paviljoen op de Zuidas en maakten er een eigen film over. De nieuwe gymzaal van de Maas en Waalschool kreeg in samenspraak met omwonenden een groen dak. Leerlingen van de Nicolaas Maesschool startte de actie 'geen zakje maar bakje' voor een duurzame lunchverpakking. Op basisschool Oostelijke Eilanden bedachten leerlingen oplossingen voor energiezuiniger vervoer en verwerkten hun onderzoeksresultaten in een zelf bedacht spel, een animatiefilm en een eigengemaakt computerspelletje.