actueel

november 2020: DigiEduHacks

Stedelijk Gymnasium Haarlem werkte aan challenge NatureDesk

Op 12 en 13 november 2020 vonden in Utrecht, Rotterdam en Amsterdam Digital Education Hackathons plaats. Elke hackathon had een eigen thema en opdracht.

113 leerlingen en studenten hebben in 21 teams twee dagen hard gewerkt aan challenges van drie opdrachtgevers. Onder begeleiding van zeven coaches en zes experts op gebieden als gamedidactiek, circulariteit, tooling en pitching ontwikkelden ze mooie ideeën om duurzaamheidsonderwijs met behulp van digitale tools te verbeteren.

NatureDesk: Groen-blauwe kaart Amsterdam

In de regio Amsterdam was opdrachtgever van de challenge NatureDesk, een organisatie die het doel heeft om te kijken hoe we gezonder en groener kunnen leven en werken in de stad. Om dit te stimuleren hebben ze de groen blauwe kaart van Amsterdam ontwikkeld waarmee mensen worden aangemoedigd om op zoek te gaan naar het blauw en groen in hun buurt. Leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Haarlem en een internationaal studententeam Event Management van Hogeschool Breda werkten aan de vraag hoe deze kaart inspiratie kan bieden in het voortgezet onderwijs. Ze worden uitgedaagd om van daaruit een game te ontwikkelen voor het digitaal onderwijs van de toekomst.

De leerlingen en studenten maakten eerst een probleemanalyse en stelden daarna leerdoelen op. Na diverse brainstormrondes zijn allerlei onderwijsideeën uitgewerkt, zoals een digitaal doolhof over hittestress (2 VWO), een escaperoom over circulariteit (4 HAVO) en een game met duurzame opdrachten (studenten van de Hogeschool Breda).

Hackatons

Het doel van de hackathons is om in teams gezamenlijk en met behulp van digitale educatie aan het onderwijs van de toekomst te werken gericht op duurzame ontwikkeling en systeeminnovatie. Deze hackathons zijn voor docenten en leerlingen in het VO, docenten en studenten van onderwijs- en duurzaamheidsgerelateerde opleidingen, onderwijsnetwerken, bedrijven en organisaties, lokale overheid en alle andere geïnteresseerden.

Meer achtergrondinformatie is te vinden op de Europese website van DEH.

De Digital Education Hackatons worden mede mogelijk gemaakt door EIT Climate-KIC.

logo Climate-KIC en EU
Onderwijsniveau
VO, HBO

Externe Links